Да бъде човек търговец, не значи да развива успешно само и единствено своите меки умения. Нужно е стратегическо мислене и комплекс от качества, които да бъдат надграждани, за да го превърнат в мощно средство за постигане на високи резултати в бизнеса.

Умението да убеждаваш е водещо в продажбите, но съвсем не е достатъчно, за да бъде бизнесът печеливш и именно това ме подтикна да ви разкажа моята история, която ще прочетете в следващите редове.

Годината беше 1998, а аз тогава бях на 19 години. Притежавах малка верига от търговски обекти за продажба на плодове и зеленчуци. Единият обект, беше сергия на много стратегическо място, където ежедневно правех най-силните си обороти, но естествено и най-големите разходи на моя малък бизнес бяха насочени към същото място.

Работех много, но изкарвах малко, което си обяснявах с голямата фира и с липсата ми на достатъчно опит в бранша.

Когато започнах този бизнес, още в самото начало разбрах, че няма как да печеля добре, ако имам само един обект, защото не мога да постигна нужните обеми, за да получа добра цена. Целта ми беше да купувам по-големи количества и респективно да получавам добра цена на едро. Затова и отворих още няколко обекта – за няколко месеца успях да отворя 4 обекта. 2 от тях не ми носеха печалба, но ми помагаха в обемите, което ме караше да ги поддържам живи, защото целта оправдаваше средствата, или поне така си мислех тогава!

Наближаваше Коледа и всички колеги много се вълнуваха. Наричаха този ден – “ден година храни”. Това беше период от 4 – 5 дни, през който хората пазаруваха активно и всички търговци правеха значителни обороти, най-вече от продажбата на банани и портокали. Аз също се надявах, че моята първа Коледа в този бизнес ще ми донесе значителна печалба, но за жалост не стана така, както ми се искаше! Бях подготвен, но цените, на които колегите продаваха, не ми харесваха никак. За мен те бяха твърде ниски и много близки до цените, на които бях купил моята стока. Успях да продам всичко, което бях купил, но не реализирах почти никаква печалба. За мен тази вълнуваща седмица преди Коледа се оказа една съвсем нормална седмица, през която отново не изкарах повече пари от обичайното. Всички работихме усилено, но печалбата беше незначителна.

След Коледа колеги си разказваха колко пари са направили. Споделяха, че възнамеряват да почиват един месец, защото в студеното време този бизнес е доста труден. Аз обаче не постигнах резултат!

Точно до мен продаваше един възрастен човек. Той нямаше работници – сам зареждаше и сам продаваше. Беше тих и скромен човек, който рядко съм виждал да говори с когото и да било. Помня как се оплаквах на глас и тогава за първи път от доста време, той се обърна към мен и ми каза.

Нямаш резултати, защото не разбираш нищо от този бизнес.  Виждам, че когато си тук и продаваш се справяш много добре с клиентите, но този бизнес има специфики и ако искаш да правиш пари, не е лошо да научиш тънкостите му.  Понеже си много млад и много ентусиазиран, аз мога да ти кажа как да направиш пари на следващата Коледа и да знаеш това ще е само един урок от многото, които трябва да научиш!

Не ми стана никак приятно този дядо да ми дава акъл и да ми обяснява как да правя бизнес. Аз имах 4 обекта, а бях само на 19, а той на преклонна възраст сам продаваше на малката си сергия. Едвам преглътнах голямото си его и го попитах.

– Как? Хайде кажи ми как да изкарам пари на Коледа, ще съм ти благодарен.

Направо не можех да повярвам, че произнесох това изречение. Бях толкова самонадеян! Но в крайна сметка, потиснат от слабия резултат, успях да поискам съвет от възрастния човек и ето че съветът дойда на мига.

– Ако искаш да печелиш от продажба на банани, трябва да ги купиш зелени, две седмици преди Коледа и да си ги отгледаш. По това време зелените банани са евтини и ще можеш да спечелиш достатъчно добре.

– Но как така зелени банани? Как ще ги гледам, нали са в кашон?

Човекът се усмихна и ми каза:

Не се тревожи, слушай ме какво ти казвам и ще бъдеш много доволен. Аз ще ти обясня как се гледат зелени банани. Трябва всяка сутрин да отваряш кашона, за да се охладят и да вземат малко кислород. После ги затваряш и ги оставяш до вечерта. Вечер пак ги отваряш  за секунда и пак ги затваряш. Това ще правиш 15 дни и от зелени те ще станат чудесни жълти банани, които ще продадеш много бързо на Коледа. Дори се съмнявам, че на Коледа, има от къде човек да си купи хубави банани, като тези които ти ще имаш!

Малко ми беше трудно да повярвам какви ми ги говори. Но в крайна сметка, защо някой ще продава зелени банани, ако няма как търговците да ги отгледа до жълти. Имаше логика и реших да рискувам. На следващата Коледа инвестирах всичките си спестявания в зелени банани. Успях да купя малко над 7 тона. Беше цяло приключение тяхното съхранени и отглеждане. Всяка сутрин и всяка вечер се грижех за 7 тона банани! Беше уморително, но за щастие наистина виждах как те узряват и вече усещах че съм близо до успеха.

Урока който научих беше много по-голям от това как да отглеждам банани и как да спечеля на Коледа, този урок даде началото на моето личностно израстване. Разбрах колко е важно човек да има ментори. Разбрах, че слушането е по-важно от говоренето и днес помагам на хората да усвоят своя и потенциала на своя бизнес! Затова и написах книгите  „Хвани Жокера“ и „Бизнес над червената линия„. Двете книги могат значително да променят състоянието на вашия бизнес.

Благодаря ти, че прочете цялата статия. Ако ти е харесала, ще съм ти благодарен, ако я споделиш.